Založ si blog

Reč snov: zistite, čo vám chcú povedať!

Reč snovUž som sa veľakrát zaoberal tým, či sny zodpovedajú našej nálade, túžbam; či sa nám sníva, aby sme si niečo pripomenuli alebo či je to len projekcia prežitého. Vždy ma fascinovala reč snov a aj keď som občas otvoril snár, boli to väčšinou povrchné vysvetlenia, nedostatočné, všeobecné. Pritom už Erich Fromm povedal, že „sen je mikroskop, cez ktorý sa pozeráme na skryté významy v našej duši“.
Práve vyšla Reč snov od M.Lennoxa, ktorý má dvadsaťročnú prax v tejto oblasti a základom knihy je výkladový slovník. Vyše 300 symbolov a obrazov, ktoré sa v našich snoch objavujú najčastejšie (ako zistil počas skúmania snov a klientov/pacientov).

Čo znamená lietanie vo sne?
Tak napríklad Lietanie. Lennox najskôr určí univerzálny obraz takéhoto symbolu (v tomto prípade povznesenie sa nad vrchol, nad všedný život), potom sa detailnejšie pýta, čo presne sa vám snívalo (Pokúšali ste sa lietať? Odkiaľ a kam ste leteli? Leteli ste viacerí? Ponad čo ste leteli? ap.). Tento pohľad cez objektív je dôležitý pri následnom vysvetľovaní sna.
Lennox tvrdí, že je to jeden z najbežnejších a najpríjemnejších snov. Keďže je to obyčajne veľmi príjemné, sen sa obyčajne viaže na nejaké pozitívne pocity, zážitky či skúsenosti. Indikuje silný pocit slobody a nadhľadu a lietanie doslova rozširuje perspektívu, lebo sa na svet pozeráme z výšky, a taká je aj jeho symbolika: získavame širšiu a dokonalejšiu životnú perspektívu.
Avšak, upozorňuje M.Lennox, ten istý pocit povznesenia nad všedný svet môže byť nevedomým obranným mechanizmom. Keď sa nám sníva o lietaní, možno by sme sa mali sami seba spýtať: Obchádzam niečo? Snažím sa „preletieť“ ponad nejaký konflikt alebo v reálnom živote „nestojím pevne na zemi“?

Sny o kniháchSny o knihách
M.Lennox takto rozoberá vyše tri stovky obrazov ako Byť prenasledovaný, Dar, Topenie sa, Had v sne, Lesbicky sex alebo Masturbácia, Rieka, Neznáma osoba bez tváre, či zvieratá v snoch.
Tiež sa dozviete, prečo sa vám sníva povedzme o knihách. U niekoho to môže naznačovať mieru inteligencie, čítanie knihy môže znamenať potrebu spomaliť vaše psychické procesy, aby ste si mohli uvedomiť vlastné myšlienky. Knihy na polici predstavujú „odložené“ poznanie, po ktorom môžete kedykoľvek siahnuť. Ak čítate v kníhkupectve alebo v knižnici…

Jednoducho, sny majú svoj význam a je len na nás, či ho chceme poznať. Ako sa píše v knihe Talmud, „nepochopený sen je ako neprečítaný list“. M.Lennox v knihe Reč snov učí, ako si zapamätať sny, ako ich interpretovať a nájsť v nich zmysel, ktorý by sme vedeli využiť. Používa trojkrokovú metódu, ktorá sa už veľakrát osvedčila.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188446x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie