Založ si blog

TERAPIA LÁSKOU: ako film zabil knihu!

Terapia láskouMnožstvo pochvalných recenzií sľubovalo originálny kúsok, ktorý vás pobaví a navyše získal plno nominácií na Oscara. Váhal som – kniha alebo film? Celkom dobré herecké obsadenie, dobrý chýr…idem na to. Po desiatej minúte filmu som sa v duchu pýtal, čo za uškriekanú blbosť to pozerám?! No dobre, možno nevydarený začiatok, dám tomu ešte desať minút…ale viac som v ten večer nevydržal.

Film Terapia láskou som neskôr dopozeral a prečítal som si aj knihu. Myslím, že ide o preceňovaný film, ktorému chýba hĺbka knižnej predlohy a vnútornejší svet hlavných postáv. Hlavný hrdina Patrick je psychicky labilný, spoločensky nie príliš prispôsobivý a tak trochu jednoduchší mladík à la Forrest Gump. Vo filme mu však chýba čaro jeho slávnejšieho knižno-filmového hrdinu, ktoré je citeľnejšie v samotnej knihe. Patrick sa vracia z psychiatrickej liečebne domov na typické americké predmestie – pred časom stratil dom, zamestnanie aj manželku, ktorú prichytil s milencom a takmer ho ubil na smrť.

Patrick však verí, že ho čaká šťastný koniec, začne cvičiť a číta plno kníh, aby dokázal, že je na úrovni. Keď však v prvých minútach filmu rozčúlene vyhodí Hemingwaya von zatvoreným oknom a napochoduje k rodičom do spálne s nárekom, že už život sám je depresívny, prečo sú také aj knihy a prečo nekončia happyendom…tak to bol prvý signál, že čosi nie je v poriadku.

Jennifer LawrenceVo filme je totiž táto scéna riadne preexponovaná…tak ako viaceré reakcie postáv. Typicky americky afektované, prehnané, takže po chvíli vám už lezú hore krkom. Pritom samotná myšlienka – už realita je dosť drsná, tak prečo ju zvýrazňovať v knihách? tie by sa mali končiť šťastne!  – sa dala uchopiť prijateľnejšie, menej excentricky a jemnejšie. Napokon, tak ako to je v knihe, ktorá je naozaj zábavná, jemná, pravdivá.

Bradley CooperTakmer celý film je tak kopa prehnaných citov: vzťah otca-magora a syna-magora, ktorí majú násilnícke sklony, ale vo filme ich režisér uchopil akosi nevhodne. Možno preto, že si písal scenár sám…neviem, no viaceré scény vyvolávajú rozpačité dojmy. Aj Patrick (alias najsexi muž podľa časopisu People Bradley Cooper) je akýsi nepresvedčivý. Keď rozhadzuje veci, zhadzuje ich na zem, v nepríčetnosti mláti rodičov, huláka…

Nuž, v tomto prípade som si po dočítaní knihy Terapia láskou povedal – film zabil knižnú predlohu a tak je veľká škoda, že sa nehovorí viac o knihe, ale o nevydarenom filme, ktorý rozhodne zaostal za očakávaniami.  Oscara si film podľa mňa nezaslúžil, nanajvýš niektorý z hercov, čo sa napokon aj stalo – Jennifer ukázala, že čosi z nej bude. Ak teda váhate, či ísť na film…alebo vás už film stihol sklamať, siahnite po knihe – prípadne ju začnite čítať hneď teraz TU.
Tá vás pobaví viac.

 

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188445x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie