Založ si blog

Kto má na svedomí zohavenú mŕtvolu?

Indická princezná

5.kniha v sérii Inšpektor Sejer.

„Jedna z najlepších autoriek novej severskej vlny… Brilantný opis klaustrofóbneho nórskeho vidieka,“  zložil poklonu The Times nórskej spisovateľke Karin Fossumovej, ktorú už poznajú aj slovenskí čitatelia vďaka sérii s Inšpektorom Sejerom.

 

Novinka Indická nevesta má všetko, na čo sme u nej zvyknutí – skvelú zápletku, dojímavé postavy, zohavenú mŕtvolu, nechýba láska a výborné vyvrcholenie.

Hlavná postava Gunder Jomann je dobrácky starý mládenec, nemá rád rozruch, predáva miestnym farmárom poľnohospodárske mechanizmy a žije si pokojným životom v Elvestade, malej nórskej dedine.

Jedného dňa sa všetko zmenilo. Zamiloval sa do Indie, očarili ho ženy s červenou bodkou na čele a tak začal snívať. Vysníval si indickú manželku, ktorej by venoval zvyšok svojho života. A tak sa vybral do Indie, v Mumbai si našiel sympatickú servírku Púnu a spečatili zväzok aj oficiálne.
Domov sa už vrátil ako novomanžel, Púna zatiaľ uzavrela život v Indii a chystala sa za ním do Nórska. Gunder ju mal vyzdvihnúť na letisku, no jeho sestra mala dopravnú nehodu a leží v kóme v nemocnici, preto požiadal o pomoc miestneho taxikára. Ten však Púnu nenájde a neobjaví sa ani vo svojom novom domove.
Vtedy sa to všetko zamotá…

Začalo sa to cestou Gundera Jomanna. Vybral sa až do Indie, aby si našiel ženu. Keď sa ho ľudia na to pýtali, nepovedal, že to po to tam ide. Vlastne si to nepriznal ani sám pred sebou. Hovoril, že chce vidieť čo-to zo sveta, tak to vysvetlil, keď sa ho kolegovia vypytovali na dôvod. Aká bezhraničná extravagantnosť! Veď si nikdy nič nedoprial. Zriedkakedy si vyrazil do mesta, nechodil na vianočné večierky, vždy robil čosi v dome, záhrade alebo sa babral s autom. Nikdy nemal ženu, aspoň teda nik o nej nevedel. Gunder sa nestaral o povedačky. Vlastne to bol veľmi cieľavedomý muž. Síce pomalší, ale tam, kam sa chcel dostať, sa dostal – bez toho, aby narobil veľa hluku. Čas bol na jeho strane.

Ste zvedaví, či je tou zohavenou mŕtvolou práve Púna? Zavraždil ju nejaký šialenec, alebo sa iba stratila a niekde zablúdila?

Do hry vstupuje inšpektor Sejer, ktorý rýchlo zisťuje, že zlo sa môže skrývať aj v tých najnevinnejších osobách. Okruh podozrivých sa rozširuje a Karin Fossum v knihe Indická nevesta rozohráva to, čo vie najlepšie: svieže rozprávanie nabité napínavým dejom.
Výborne vystihla psychológiu postáv, atmosféru v nórskej dedinke a dokázala sa pohrať s emóciami…nielen postáv z knihy, ale aj s čitateľovými. Už začiatok znie skôr ako romantický príbeh, ale rýchlo sa to zvrtne a vy sa ponoríte do skvelej detektívky.

Viac mrazivých príbehov z drsného severu nájdete na
www.severskekrimi.sk.

Karin Fossum pracovala v londýnskej nemocnici, v domove dôchodcov aj v centre pre drogovo závislých. Debutovala básnickou zbierkou, no našťastie presedlala na detektívky, ktoré sú mimoriadne vydarené, napínavé a jej séria s Inšpektorom Sejerom si získala milióny fanúšikov.

Karin Fossum získala za knihu prestížnu sošku Brageho, Golden Dagger Award a LA Times Book Award. Práve vďaka nej sa jej podarilo podmaniť si aj pre Európanov ťažko dosiahnuteľný americký trh.

 

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188448x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie