Založ si blog

TMA. Nová definícia strachu

TmaPrines svetlo a tma zmizne sama od seba. Tuším to bol Erazmus Roterdamský, kto povedal túto myšlienku. Otázkou však je – čo ak žiadne svetlo nedokáže zahnať tmu, ktorá vás obklopila. Ani ten najmenší lúč, jemný ako vlas. Inokedy by vám stačil, zahnal by vo vás strach, ktorý prináša väčšinou so sebou tma…no tentoraz nič. Žiadny lúč, ani kúsok svetla, ktoré by oslabilo desivú tmu.

Presne taká je TMA od Jozefa Kariku.

 

Hrozivá, temná, preplnená strachom, spôsobujúca zimomriavky.
Jediné slovo a taká sila.
Jozef Karika si vybral slovo, ktoré úžasne vystihuje jeho one man show príbeh. Rozprávanie o chlapíkovi, ktorý si chcel oddýchnuť v drevenici v horách na severnom okraji Malej Fatry. Chce uniknúť od hektickej roboty a najmä od manželky Natálie, ktorá ho doma dusí a gniavi.
Samota je momentálne preňho vysnívaná. Doslova sa na ňu teší.

„Vŕzganie snehu sa mi zahrýzalo do uší, od nedočkavosti som takmer bežal. Pri každom kroku som sa zabáral a dychčal ako kôň, lial sa zo mňa pot.
Paráda, nič lepšie som za posledné týždne nezažil!“

Po nevinnom začiatku sa začnú diať príšerné veci. Hlavný hrdina stratí za čudných okolností zrak, niekto mu čosi dal do očných kvapiek, a on spanikári, obklopí ho zúfalstvo, strach a desivá tma, ktorá z neho vyciciava aj posledné čiastočky zdravého rozumu a chladnokrvnosti.

Jozef Karika je majstrovský rozprávač. Na 230 stranách dokázal vyrozprávať príbeh z pohľadu jedinej osoby, na pár metroch štvorcových, bez dialógov…a aj tak vás táto kniha neuveriteľne baví a užívate si strach, ktorý z nej doslova vyteká.
Karika vie pracovať s psychikou postáv i čitateľov. Vie, kde pritlačiť, zrýchliť a kde vás zasa učičíkať, aby následne prišiel šokujúci zvrat a sledujete tiene na stene, lebo sa akosi podozrivo mihajú.

Jozef Karika má obrovský talent slova. Každou svojou knihou nastaví latku minimálne na úroveň predchádzajúcej a fanúšikovia sa tak môžu tešiť na ďalšie hororové, či trilerové lahôdky.
Práve tieto žánre mu totiž idú najlepšie.
Už to kdesi zaznelo a len to zopakujem (a plne sa pod to podpisujem):  Keby sa Jožo Karika narodil v Amerike, zarábal by ako spisovateľ ťažké prachy. Teraz by už len sedel na terase domu s vyloženými nohami, pofajčieval cigary a vypúšťal dymové krúžky.

Ak máte chuť, začnite čítať triler TMA hneď teraz.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188456x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie