Založ si blog

Trpíte syndrómom počítačového videnia?

okoPriznám sa, že doteraz som o niečom takom nepočul. Jasné, že práca pri počítači unavuje a že pri kúpe okuliarov si pýtam také, ktoré sú vhodné na častejšiu prácu pred monitorom. Ale že to má názov, svoje symptómy a oční lekári upozorňujú na určité riziká, nad tým som sa príliš nezamýšľal. A pritom sú to veľmi časté problémy – podľa Národného inštitúu pre bezpečnosť a ochranu zdravia sa to dotýka až 90% ľudí, ktorí trávia pri počítači aspoň tri hodiny denne (zdroj Wikipedia). Ako sa teda tomuto  syndrómu vyhnúť? Na čo si dať pozor?

 

Výborne to popísali v článku Pozor na syndróm počítačového videnia. Syndróm počítačového videnia spoznáte napríklad podľa začervenania očí, pálivého pocit, neurčitých bolestí hlavy, šije a ramien. Tiež pociťujete rezanie pod viečkami, jemné krátkodobé zahmlievanie zraku, celkovú únava.
Koľkokrát ste si povedali – jasné, mám to z toho, že toľko vysedávam pred počítačom. Ale v podstate s tým väčšina nič neurobí. A pritom by stačilo dodržiavať určité pravidlá, zásady a nemuselo by sa nám zahmlievať pred očami, nemuseli by nás pobolievať hlava ap.

Unaveným a prepracovaným očiam môžeme predísť napríklad aj očnou jogou alebo minimálne pravidelnými pauzami, a síce, že približne každých 20 minút doprajete očiam 20 sekundový odpočinok. Stačí odvrátiť pohľad od monitora a zadívať sa z okna, najlepšie na zelenú plochu, alebo „behať“ očami po miestnosti, čím si ich precvičíte.

Mojesosovky.sk

Syndróm počítačového videnia

Dôležitá je aj úprava monitora, jeho jasu, kontrastu a veľkosti písma podľa vlastných potrieb – dobre do zrnuli v spomínanom článku. Ako vysoko má byť horný okraj obrazovky, aký typ monitora či jeho veľkosť. Tiež veľkosť a farba písma ap. Keď už som spomínal okuliare, samozrejmosťou je správna dioptria, ale tiež myslite na sklá s antireflexnou ochrannou vrstvou, UV a PC filtrom. Trošku si priplatíte, ale zrak za to stojí. Pri dopade svetla na povrch šošovky totiž antireflexná vrstva minimalizuje jeho odraz čím zabezpečuje jasné a ostré videnie a znižuje namáhanie očí. Táto vrstva zvyšuje priepustnosť svetla až na 99,5 %, v porovnaní so štandardnými optickými šošovkami ktoré prepúšťajú iba 91% svetla – to by ste možno nečakali. Viac svetla zlepšuje nočné videnie, znižuje žiarenie ktoré vydávajú počítačové monitory a znižuje namáhanie oka. A na konci toho všetkého je nižšia šanca, že vás bude pobolievať hlava alebo že budete unavení.

Že nenosíte okuliare? Dokonca a tí so zdravými očami, ktorí nepotrebujú dioptrické okuliare, si môžu pri práci na PC chrániť zrak. Napríklad kvalitnými okuliarmi bez dioptrií, s už spomenutou antireflexnou ochranou, UV a PC filtrom. Namiesto čírych skiel môže použiť jemný hnedý filter na ochranu pred svetloplachosťou.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188455x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie