Založ si blog

Len pár centimetrov od smrti!

Predstavte si malý švédsky ostrov. Je noc, naokolo útesy, šumiace more a mesačný svit osvetľuje okrem maličkých krabov aj štyri postavy. Tri z nich zakopú tú štvrtú, nahú ženu, do piesku. Vytŕča jej iba hlava. Blíži sa skočný príliv, čiže chvíľa, keď sú Slnko a Mesiac v jednej línii so Zemou a hladina mora sa vtedy zdvihne aj o pol metra. Bežne to býva päť až desať centimetrov. A ľudská hlava meria na výšku približne dvadsaťpäť centimetrov…  Dokonalá vražda. Nezabijú priamo, ale nechajú more, aby vysalo život z tej ženy. A nielen z nej. Posledné, čo tá žena pocítila, bolo jemné kopnutie v bruchu…

Ak máte radi severské detektívky à la Stieg Larsson, Jo Nesbo či Lars Kepler, mám pre vás vynikajúci tip. Už samotný názov Skočný príliv je netradičný a príbeh vás doslova vtiahne.

K samotnému príbehu len pár slov (všetko je v anotácii). Začína sa brutálnou vraždou tehotnej ženy v roku 1987 a po takmer štvrťstoročí sa v rámci seminárnej práce púšťa do pátrania policajná študentka Olivia. Príbeh sa vyvíja vo viacerých dejových líniách, ktoré na prvý pohľad nesúvisia, no postupne vám začnú do seba geniálne zapadať.
Policajná študentka kráčajúca v stopách svojho otca-policajta. Všemocný miliardár Magnusson so známosťami na najvyšších miestach politiky či priemyslu. A svet bezdomovcov s ich najzákladnejšími starosťami, ku ktorým navyše pribudla ďalšia: nejakí agresívni mladíci ich začali napádať, brutálne ich dobijú, natočia si to na mobil a video potom šíria po internete.

skoc_cillaPríbehu dali šmrnc a riadnu dávku napätia i uveriteľnosti skúsení autori Cilla a Rof Börjlindovci. U nás veľká neznáma, ale v rodnom Švédsku neuveriteľne populárny pár najmä vďaka filmovej a televíznej tvorbe. A práve to je ich silná stránka. Pri čítaní knihy doslova vidíte na pozadí film, postavy sú úžasne plastické a rovnako prostredia, v ktorých sa pohybujú. Börjlindovci využili talent na písanie scenárov a pretavili ho do strhujúceho, mrazivého a miestami až dych vyrážajúceho príbehu. Práve to vyskladanie príbehovej mozaiky či vystihnutie prostredia nebýva pravidlom u mnohých autorov. Im sa to podarilo perfektne.

logoSk.skSpočiatku možno máte pocit, že tých postáv je v príbehu príliš veľa, ale rýchlo si zvyknete na tempo, takmer filmové prestrihy medzi dejovými líniami a už to fičí.
400 strán kvalitnej severskej detektívky, ktorá určite patrí k tomu lepšiemu.
Skočný príliv je dôkazom, že severské krimi má aj od Larssonovho Millennia čo ponúknuť.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188444x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu

Kategórie