Trpíte syndrómom počítačového videnia?

19. októbra 2014, dragon, Nezaradené

okoPriznám sa, že doteraz som o niečom takom nepočul. Jasné, že práca pri počítači unavuje a že pri kúpe okuliarov si pýtam také, ktoré sú vhodné na častejšiu prácu pred monitorom. Ale že to má názov, svoje symptómy a oční lekári upozorňujú na určité riziká, nad tým som sa príliš nezamýšľal. A pritom sú to veľmi časté problémy – podľa Národného inštitúu pre bezpečnosť a ochranu zdravia sa to dotýka až 90% ľudí, ktorí trávia pri počítači aspoň tri hodiny denne (zdroj Wikipedia). Ako sa teda tomuto  syndrómu vyhnúť? Na čo si dať pozor?

 

Výborne to popísali v článku Pozor na syndróm počítačového videnia. Syndróm počítačového videnia spoznáte napríklad podľa začervenania očí, pálivého pocit, neurčitých bolestí hlavy, šije a ramien. Tiež pociťujete rezanie pod viečkami, jemné krátkodobé zahmlievanie zraku, celkovú únava.
Koľkokrát ste si povedali – jasné, mám to z toho, že toľko vysedávam pred počítačom. Ale v podstate s tým väčšina nič neurobí. A pritom by stačilo dodržiavať určité pravidlá, zásady a nemuselo by sa nám zahmlievať pred očami, nemuseli by nás pobolievať hlava ap.

Unaveným a prepracovaným očiam môžeme predísť napríklad aj očnou jogou alebo minimálne pravidelnými pauzami, a síce, že približne každých 20 minút doprajete očiam 20 sekundový odpočinok. Stačí odvrátiť pohľad od monitora a zadívať sa z okna, najlepšie na zelenú plochu, alebo „behať“ očami po miestnosti, čím si ich precvičíte.

Mojesosovky.sk

Syndróm počítačového videnia

Dôležitá je aj úprava monitora, jeho jasu, kontrastu a veľkosti písma podľa vlastných potrieb – dobre do zrnuli v spomínanom článku. Ako vysoko má byť horný okraj obrazovky, aký typ monitora či jeho veľkosť. Tiež veľkosť a farba písma ap. Keď už som spomínal okuliare, samozrejmosťou je správna dioptria, ale tiež myslite na sklá s antireflexnou ochrannou vrstvou, UV a PC filtrom. Trošku si priplatíte, ale zrak za to stojí. Pri dopade svetla na povrch šošovky totiž antireflexná vrstva minimalizuje jeho odraz čím zabezpečuje jasné a ostré videnie a znižuje namáhanie očí. Táto vrstva zvyšuje priepustnosť svetla až na 99,5 %, v porovnaní so štandardnými optickými šošovkami ktoré prepúšťajú iba 91% svetla – to by ste možno nečakali. Viac svetla zlepšuje nočné videnie, znižuje žiarenie ktoré vydávajú počítačové monitory a znižuje namáhanie oka. A na konci toho všetkého je nižšia šanca, že vás bude pobolievať hlava alebo že budete unavení.

Že nenosíte okuliare? Dokonca a tí so zdravými očami, ktorí nepotrebujú dioptrické okuliare, si môžu pri práci na PC chrániť zrak. Napríklad kvalitnými okuliarmi bez dioptrií, s už spomenutou antireflexnou ochranou, UV a PC filtrom. Namiesto čírych skiel môže použiť jemný hnedý filter na ochranu pred svetloplachosťou.