Založ si blog

Rafinovanosť každodenného života

Skuska zivotomZamysleli ste sa nad tým, ako môže pochvala spôsobiť stratu sebadôvery?
Že je to nezmysel? Veď chvála, sebadôvera a výkon kráčajú ruka v ruke! – odvetíte.
Súčasné výskumy a skúsenosti však vedú k záverom, že chválenie detí slovom „šikovný“ im v škole nemusí pomáhať. V skutočnosti to môže byť príčina ich slabého výkonu.

 

Dieťa na pochvalu často reaguje ukončením – prečo by malo nakresliť novú kresbu, keď už urobilo tú najlepšiu? Alebo môže jednoducho zopakovať tú istú prácu – načo budem kresliť niečo nové, alebo nejakým iným spôsobom, keď aj tomu pôvodnému spôsobu každý tlieska?
S.Grosz vo svojej knihe Skúška životom ukazuje na príkladoch, že chváliť treba za naozaj niečo ťažké – ako napríklad podelenie sa o hračku alebo preukázanie trpezlivosti.

Stephen Grosz je 25 rokov psychoanalytikom, no rozhodne nepatrí medzi tých stereotypných „psychošov“, ktorí sedia v kresle, znudene vás počúvajú a snažia sa naťahovať čas, aby vám mohli naúčtovať ešte viac.
Ak vás zaujíma, čo sa skrýva za vaším konaním a prečo reagujeme tak, ako reagujeme, začítajte sa do jeho novinky Skúška životom. Výnimočná kniha pre každého, kto dychtí po porozumení skrytých motívov, ktoré utvárajú náš život.

S.Grosz počúval dlhé roky iných a teraz rozpráva sám – jeho kniha je zbierkou zaujímavých osudov, príbehov, ktoré sa môžu stať vám. Alebo vašim blízkym.

Skúška životom obsahuje príbehy z nášho každodenného života: sú o ľuďoch, ktorých milujeme a ktorým klameme do očí; o zmenách, ktoré podstupujeme, a aj o smútku.
Prečítate si o tom, ako dokáže paranoja uľahčiť utrpenie a predísť katastrofe. Alebo prečo rodičia závidia svojím deťom.
V kapitole o zmenách vás zaujmú príbehy o ľuďoch, ktorým negatívny prístup bráni odovzdaniu sa láske. Ako strach zo straty dokáže zapríčiniť stratu všetkého. A ako sa vysporiadať so smrťou najbližších…

Jeho elegantné príbehy nás učia novému druhu pozornosti. Po ich prečítaní sa možno naozaj zamyslíte, prečo ľudia konajú daným spôsobom alebo čo vás viedlo k určitým myšlienkam.
Možno nevypovedané traumy z detstva.
Alebo slová, ktorými vás kedysi dávno ranili a vy ich neviete dostať zo seba von.
Či vlastné prešľapy, ktoré vás však ovplyvnili na celý zvyšok života.

A v konečnom dôsledku nám malé rozprávania v Skúške životom neukazujú iba to, ako sa v živote môžeme stratiť, ale aj ako je možné nájsť samých seba.

 

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188336x
Priemerná čítanosť článkov: 5381x

Autor blogu

Kategórie