Založ si blog

Paparazzi sú pytliaci!

Všetci dobre vieme, že bulvár je tu hlavne preto, aby ho ľud kupoval. A to bude robiť len vtedy, keď mu prinesie témy, pri ktorých ľudia zabudnú na všetko, počnúc tým, že žijú od výplaty k výplate, nezvládajú svoje decká, svoju nadváhu aj podváhu a ich milostný život nestojí za nič. Lenže, tie príhody sa musia aspoň dotýkať pevnej pôdy. Ani bulvár by sa nemal nechať chytiť pri čistej lži, ale využiť, že tí, o ktorých píše, majú vždy nejakého kostlivca v skrini!

Aj takto nejako uvažuje jedna z postáv novinky, ktorá vám ukáža, ako funguje slovenský bulvár. „Paparazzov by som prirovnal k pytliakom, ktorým nie je nič sväté a ide im len o svoje dobro,“ tvrdí známy herec Maroš Kramár v súvislosti s knihou Vieme prví. Je to príbeh, ktorý sa môže stať aj vám. Ukazuje, ako sa bulvárni novinári náhlia za senzáciami a servírujú čitateľom neraz klamstvá a neoverené fakty.

 

Pozrite si VIDEO – Maroš Kramár o bulvárnych médiách:


novinka Vieme prví

novinka Vieme prví

O čom je príbeh VIEME PRVÍ?

Peter Walter je úspešný podnikateľ a filantrop, ktorý cez svoju nadáciu pomáha mentálne postihnutým deťom. Po čase však zistil, že jeho spoločník Richard Vyskoč ho celé roky okrádal. Vyskoč sa chce vyhnúť súdu a tak sa zriekol podielu v úspešnej firme.

Nevie však odpustiť Walterovi úspech: Vyskoč sa zmieta v problémoch, Walterov podnik stále prekvitá. Vyskoča aj po rokoch zhrýza pomsta a tak sa cez mladú Dianu, túžiacu po pohodlnom živote, pokúsi zničiť Walterovi nielen firmu, ale aj rozbiť mu rodinu. Jej úlohou je zblížiť sa s Walterom a zničiť mu život.

Vyskoč vymyslí plán, ako dostať Waltera na stránky bulvárnych novín a potopiť ho. Rozširuje klebety, nasadí naňho fotografa a starostlivo chystá intrigy. Walter sa stáva vďačným materiálom pre médiá. Bulvár zneužíva ulovené fotografie, slová vytrhnuté z kontextu a denne prichádza so šokujúcimi, hoci aj neoverenými pikantnosťami.

„Krv a slzy predávajú lepšie než dobročinnosť.“

No nie každý na tejto poľovačke je bez zábran. Keď zmizne Agáta Walterová, pomsta a honba za senzáciami sa začínajú obracať proti tým, ktorí ich rozpútali…

 

papa_objektivTakto funguje bulvár
Novinka Vieme prví je dynamický príbeh o tom, ako to funguje, hoci často nevidíme do kuchyne bulvárnych novín. Podľa autorov je dôležité, aby ľudia vedeli, ako fungujú médiá, a nežili v ilúzii konšpiračných teórií. „Nehľadajme tajné sprisahania tam, kde vládne len obyčajná honba za ziskom,“ odkazujú autori Adriana Macháčová a Robert Dyda, ktorí dobre poznajú dychtenie po senzáciách a vŕtanie sa v pseudoproblémoch. Vyhráva totiž ten, komu sa podarí prísť s novou navoňanou bublinou, hoci praskne skôr, než vyjde nové číslo.

Celá spoločnosť je tak nastavená, dychtí po podvodoch a podrazoch. Každý je zvedavý, komu ušla manželka, kto má milenku, koho našli opitého, sfetovaného, kto koho zradil a kto koľko nakradol,“ tvrdí novinárka Svetlana, jedna z postáv novinky Vieme prví.

A jej šéf cynicky konštatuje: „Tému treba živiť. Bohatý kurevník je síce otrepaná záležitosť, ale našťastie je uhorka a noviny sú vďačné za čokoľvek. Hlavne, že sa ten bastard bude dusiť vo vlastnej šťave.“

 

PapoPostavičky z bulváru

Postavy v príbehu Vieme prví sú ako vystrihnuté z bulváru – autori majú svoje skúsenosti, preto ich dokázali vystihnúť a opísať plasticky.

Napríklad Had. Spoľahlivý fotograf z bulvárnej redakcie Denník, ktorého mal Vyskoč už rok na výplatnej listine, ale nie v mobile, aby ho nikto s ním nespojil, keby mu telefón ukradli. Had sa za paušálnu odmenu s fotoaparátom votrel všade. Zopár skvelých negatívov už odpočívalo v jeho trezore a čakalo na správnu príležitosť. Už si raz podal jedného papaláša a vďaka Dianinej prítulnosti a Hadovým ostrým záberom získal slušnú čiastku. Za mlčanie mu chlapík pekne zaplatil. Obchod je obchod, dokonca aj ten s morálkou.

Alebo spomínaná bulvárna novinárka Svetlana. Vedela, s kým a o čom sa má rozprávať, kedy je treba preháňať a kedy zas ubrať. Na koho je potrebné zapôsobiť, koho zas dojať a s kým je nevyhnutné vyspať sa. Vzťahy pre ňu nič neznamenali. Žila iba pre úspešnú kariéru, iné priority nemala.

Na pozore sa treba mať vždy a za každých okolností.  „Buď už ticho,“ otrávene upozornila Agáta manžela a usmiala sa na obézneho mladíka s kamerou, „lebo ťa zachytí ruchový mikrofón!“ Kde sú tie časy, keď im hrozila iba Smotánka a jej klony? Zajtra môžu visieť na hocakom webe s avízom: Vieme prví! V tej chvíli sa ani nenazdala, aké prorocké boli jej slová.

Provokujúce správy vraj napokon vždy na niečo poukážu. Ľudia ako Walter v drvivej väčšine čosi zakrývajú. Podľa Vyskoča si vytvárajú nadácie a iné fondy, len aby nik neodhalil napríklad aj iný tok peňazí. Pretŕčajú sa pred kamerami, prestrihujú pásky, odovzdávajú šeky a bozkávajú detičky, ale v skutočnosti kašlú na ne. Bez prítomnosti médií by ani prstom nepohli. Na charitu sa iba hrajú…

Je to skutočne tak? Má bulvár právo ničiť životy? Že vám sa to nemôže stať? Nikdy neviete…

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188371x
Priemerná čítanosť článkov: 5382x

Autor blogu

Kategórie