Založ si blog

Únos významnej političky!

silvaAnglicankaMala pred sebou veľkú kariéru. Bola to vychádzajúca hviezda politického neba. Krásna, šikovná, inteligentná. Ale mala jedno temné tajomstvo: bola milenkou premiéra. A práve to odhalili únoscovia, ktorý sa ju rozhodli využiť na svoje ciele. Jedného dňa zmizla bez stopy. Akoby sa vyparila. A nikto nežiadal výkupné, nikto nehrozil prezradením tajomstva. Bola to však iba otázka času a tak sa premiér rozhodol konať: obával sa škandálu, preto nezapojil do toho políciu, ale…

Verím, že som vás už prvými riadkami navnadil a už to bude len lepšie. Ak totiž poznáte špionážne trilery Daniela Silvu, ten najnovší Angličanka patrí medzi to najlepšie, čo vôbec napísal. Bez preháňania.
Na začiatku bola obyčajná neoznačená zalepená obálka, formát 25×25 cm.
A Madeline Hartová. Premiérova milenka a politička, ktorú uniesli na Korzike. Zrazu zostáva iba sedem dní, inak ju zabijú. Čo však únoscovia chcú?
Daniel Silva pracoval dlhé roky ako vojnový reportér pre televíznu stanicu CNN a už vtedy nosil v hlave myšlienku na napísanie špionážneho románu. Doteraz ich napísal šestnásť a aj v tom najnovšom sledujeme jeho najobľúbenejšieho hrdinu Gabriela Allona.

Izraelský anjel pomsty
Jeho prvou operáciou bol Boží hnev, pomsta za 11 mŕtvych izraelských športovcov, ktorých zavraždili palestínski teroristi na Olympiáde v Mníchove. Allon teroristov prenasledoval tri roky, kým osobne zlikvidoval šiestich členov skupiny Čierny september.
Majster bol názov spoločnej izraelsko-americko-britskej operácie, ktorá vyústila do ničenia štyroch tajných iránskych zariadení na obohacovanie uránu.
Akcia, pri ktorej Gabriel Allon objavil v tajnej miestnosti pod povrchom Chrámovej hory obrovskú bombu, ktorej výbuch mal rozmetať aj 22 stĺpov zo Šalamúnovho chrámu, nespochybniteľný dôkaz existencie starovekej židovskej svätyne opísanej v Knihe kráľov.
Alebo únos Chiary – akcia patrila k najkrvavejším v Allonovej kariére, na ktorej konci zabil mocného ruského obchodníka so zbraňami Ivana Charkova.

7 dní…a potom zomrie!
Nová misia sa začala vo zvláštny deň. V najkrajší a súčasne najhrozivejší deň Gabriela Allona.
27.septembra.
V ten deň sa totiž narodil jeho syn Daniel, ktorý iba ako trojročný zahynul v jeden zasnežený večer vo Viedni. Modrý Mercedes, dom ktorého nastúpil aj s mamou, Gabrielovou manželkou, rozmetala bomba. Nastražil ju tam palestínsky terorista Tárik al-Chawrání na priamy rozkaz Jásira Arafata. Cieľom nebol Gabriel, ale chceli ho potrestať tým, že na vlastné oči uvidí, ako mu zomiera žena a dieťa. Chceli, aby do konca života trúchlil ako Palestínčania.
Operácia sa začala na Korzike, kde nikdy nie je treba veľa, aby vypukol nezmieriteľný spor. Stačila urážka. Obvinenie, že vás oklamal predavač na trhovisku. Zrušené zasnúbenie. Tehotenstvo nevydatej ženy. Po prvej iskre sa rýchlo rozhorel oheň.

silva2Triler, aký sa často nevidí
Gabriel Allon je špičkový agent a skvelý reštaurátor obrazov. Nedokáže však povedať nie, ak ide o záchranu, či pomoc kolegom, priateľom. A tak sa začína pátranie, ktoré ho zavedie do Marseille, do hôr v Provence, ale aj do Londýna a do Moskvy, kde žije priveľa ľudí, ktorí ho chcú zabiť. Dokonca sa Gabriel spojí s chlapíkom, ktorý ho chcel kedysi zavraždiť. S Anglickým zabijakom…
Približne v polovici knihy prichádza k veľkému zvratu, šoku, ktorý naštartuje druhú časť a vy nedokážete knihu odložiť.
Opäť stretáte starých známych ako je dvojnásobný šéf izraelskej tajnej služby Ari Šamron, Gabrielova láska Chiara, šéf britského protiteroristického oddelenia Graham Seymour, či Gabrielov boží tím vrátane analytičky Diny, rešeršéra Josiho, lovca nacistisckých zločincov Eliho Lavona, či Michaila, ktorého Šamron nazval „Gabriel bez svedomia“.

Vychutnajte si ho!
Niektorí evoluční psychológovia tvrdia, že máme v mozgu hlboko zakorenený silný mechanizmus na pátranie po zložitých a skrytých príčinách. Pravdepodobne je to dedičstvo po predkoch, ktorí museli byť v neustálom strehu pred sprisahaniami zo strany členov svojej skupiny aj nepriateľov.
Hercule Poirot, Sherlock Holmes, James Bond, Harry Hole, Harry Bosch či Daniel Allon – milujeme ich preto, že ich autori dokážu v hlavách čitateľov naštartovať spomínaný „pátrací“ mechanizmus.
Ak máte radi špionážne trilery a máte v sebe ten tajomný „pátrací“ zmysel, Angličanku od Daniela Silvu neodložíte, kým ju nedočítate do konca.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188407x
Priemerná čítanosť článkov: 5383x

Autor blogu

Kategórie