Založ si blog

Aké je nové Inferno-Peklo od Dana Browna?

3D_InfernoNiektorí možno zostali po Stratenom symbole trošku v rozpakoch a sklamaní, no verte, že Dan Brown je späť. V plnej forme a Inferno-Peklo je opäť  klasická langdonovka s ultrakrátkymi kapitolami, napínavým dejom a témou, ktorá je naozaj horúca.

 

Strhujúci dej, premyslené zápletky a klasika: ponoríte sa do deja, prežívate všetko s hlavnými hrdinami, aby ste sa na 430.strane dozvedeli, že je všeličo inak a zrazu hltáte strany ešte rýchlejšie. Niečo možno tušíte skôr a čakáte, kedy to vyjde na povrch…a ono to vyjde, ale občas úplne inak a vy ste prekvapený. Zároveň však zisťujete, že všetko do seba zapadá a Brown to má premyslené.

Niekto sa možno posťažuje na detailnejšie opisy umeleckých diel, ich historického pozadia či kulís ako Florencia, Benátky, Istanbul. Pre mňa je to neoddeliteľná súčasť brownoviek a tak trochu nenásilné vzdelávanie čitateľa. Som presvedčený, že drvivá väčšina Američanov ani netuší, kde je a ako vyzerá pýcha Benátok Námestie sv.Marka, alebo že Michelangelov Dávid je jedno z najlepších sochárskych vyobrazení mužského tela v renesančnom štýle, prípadne, že Hagia Sofia v Istanbule bol dvesto rokov najväčší kostol na svete.

Áno, Dan Brown ide do detailov, podrobne opisuje aj miesta, kde sa príbeh odohráva a kadiaľ Robert so Siennou utekajú pred prenasledovateľmi. Vôbec mi to však neprekážalo, pretože som si vedel plastickejšie predstaviť temné uličky, florentský park, jaskyňu, kam sa ukryli, či chodbu Corridorio (Vasariovu chodbu).
Všetky miesta má poctivo zmapované a pochodené, takže po prečítaní už rozumiem aj časti rozhovoru, ktorý dal exkluzívne pre Buxcafé.sk: „Keď si robím výskum pre román, nosím na hlave čiapku a samozrejme tmavé okuliare. Keď už kladiem otázky, ľudia ma aj tak spoznajú, a tak musím pristúpiť k malému triku. Povedzme, že hľadám informácie o Dantem – spýtam sa na neho len v troch otázkach, ďalších sedem bude o niečom celkom inom. Ľudí to zmätie dostatočne na to, aby netušili, o čom bude najnovšia kniha.“ 😉


hanksZábavné sú aj niektoré odkazy
na iné top knižné hity, či vtipné poznámky. Napríklad keď Langdon žiada svojho vydavateľa, aby mu požičal súkromné lietadlo, lebo sa potrebuje súrne presunúť na iné miesto. Jeho vydavateľ si povzdychol a odvetil: „Dobre, poviem to inak. Nemáme prístup k súkromným lietadlám pre autorov, ktorí píšu bachanty o dejinách náboženstva. Ak chceš napísať Päťdesiat odtieňov ikonografie, môžeme sa porozprávať.“
Alebo odkaz na potetované dievča (Lisbeth Salanderová z Larssonovej trilógie Millennium), či predsavzatie, že bude čítať viac e-kníh.

 

Inferno samozrejme nie je žiadna veľká literatúra, skôr pútavá oddychovka, remeselne dobre napísaná a dômyselne vyskladaná.
Brownovi nemožno uprieť talent, ktorým nás vtiahne do svojho príbehu, aby sme nedočkavo obracali každú stránku. Na čitateľa dokáže urobiť dojem, ako dôsledne urobil vedecký prieskum, vyňuchal staroveké tajomstvo, na ktorom potom vystaval fascinujúci príbeh, ktorý môže byť pokojne reálny.
brown_cas_na_infernoPritom ide o čistú fikciu, Brown si mnohé primyslel, doplnil, vyfabuloval a pozornejší čitateľ to aj odhalí. To však nemení nič na fakte, že ľudia jeho knihy milujú, pretože im dáva pocit, že môžu nazrieť za oponu dávneho tajomstva. Že môžu prežiť zaujímavé dobrodružstvo na atraktívnych miestach a dostať sa tam, kde bežný turista nemá prístup.

Celý jeho príbeh je postavený na technike svižného klipu, ktorý vás každou ďalšou sekvenciou namotáva, aby ste ho dopozerali do konca. Ak teda máte chuť, prečítajte si Inferno-Peklo. Je to zábava a pritom sa dozviete všeličo o Danteho Pekle, krásnych talianskych mestách, tureckom Istanbule a najmä o renesančnej symbolike.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188073x
Priemerná čítanosť článkov: 5374x

Autor blogu

Kategórie