Založ si blog

Na smrť! Brutálny zážitok z iného Kariku

Na smrťPo mafiánskej trilógii Joža Kariku V tieni mafie som si myslel, že už ma nemá čím prekvapiť. Píše skvele, akčne, dokáže zaskočiť – to treba uznať.
Zatiaľ jeho posledný román Na smrť ma však vážne prekvapil – na pozadí reálnych historických udalostí rozohral fiktívny príbeh, ktorý je radosť čítať. Takýto zážitok z pravého trileru som nemal už dlho a kto stále pochybuje, že slovenský autor dokáže napísať čistokrvný triler, nech siahne po knihe Na smrť.

Joža Kariku som zažil párkrát na rôznych akciách, odovzdávaní cien a vždy to bol usmievavý mladík, ktorý rozpráva o písaní odľahčene, o svojich knihách s humorom a vie si pouťahovať aj zo seba. Keď potom čítam jeho knihy, nevychádzam z údivu, kde sa to rozprávačské majstrovstvo, brutalita a akčnosť výrazných postáv, v ňom berie.

Kniha Na smrť sa začína v roku 1928 príbehom dvoch priateľov, ktorí sú zaľúbení do toho istého dievčaťa. Idylka, pohoda, blížia sa maturity a prostredie Ružomberka nedáva tušiť nejaké hrôzy (nanajvýš tie maturitné:-)). Raz však jeden z priateľov nedopatrením zastrelí mladého ľudáckeho blbca, ktorý sa snažil ponížiť dievča ich srdca a tak priatelia Viktor a Karol musia utiecť z krajiny.
Žid Viktor Hiler do zasľúbenej Ameriky, kde sa stáva zabijakom mafiánskeho gangu, keďže práce pre prisťahovalcov nie je nazvyš (vo svete zúri krutá hospodárska kríza).
Slovák Karol Schmidt ide študovať medicínu do Nemecka a postupne sa z neho stáva expert na mučenie, eutanázie a genocídu.

Na smrťJozef Karika ponúka čitateľovi ich príbehy, ktoré sa prepletajú so skutočnými osobami (Adolf Hitler, či obávaný zabijak a člen Murder, Inc. Abe Reles) a dobovými reáliami. Karika to má všetko evidentne naštudované, čo nie je umenie…no umením je spojiť fikciu s reálnou históriou do jednoliateho celku, ktorý vám nedá vydýchnuť do poslednej strany. Karika to zvládol majstrovsky a aj preto je jeho kniha čitateľským zážitkom.

Triler Na smrť má všetko, čo od dynamického trileru očakávate: akčné postavy, brutalitu a napínavý dej.  Karika vie pracovať s textom a najmä s čitateľom, ktorého si obmotá okolo prsta a postupne mu dávkuje svoj príbeh. Strach a násilie je priam hmatateľné. Postavy i situácie uveriteľné.

Ako obraciate jednu stránku za druhou, ste zvedavý na záver – stretnú sa dávni kamaráti? Zdá sa, že áno, všetko k tomu nenásilne smeruje…ale ako? A čo sa udeje – veď zo Žida Viktora „vyrástol“ pravý mafiánsky zabijak, ktorý sa vracia do Ružomberka. A tam smeruje aj Karol/Karl Schmidt, z ktorého šéf Reinhard Heydrich a očarenie Adolfom Hitlerom spravilo efektívneho zabijaka neznášajúceho Židov…

Po dočítaní budete určite netrpezlivo čakať na pokračovanie, ktoré už Jožo Karika dopisuje. Bude vás zaujímať, čo sa stane z obludy Karla, zakrvaveného Viktora alebo čo robí ich dávna láska Sára. A tiež či sa dokáže kedysi pevné priateľstvo zmeniť na nenávisť. Na život a NA SMRŤ!

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188058x
Priemerná čítanosť článkov: 5373x

Autor blogu

Kategórie