Založ si blog

Žiť podľa vlastných predstáv

Osobný a hlboko citlivý príbeh ženy, ktorá sa stretla s odvrátenou stranou kultúrneho konfliktu. Angličanka pakistanského pôvodu prežila hrôzy psychického i fyzického utrpenia, a rozhodla sa o tom porozprávať. Bola prvorodenou dcérou imáma, vodcu mešity a miestneho náboženského spoločenstva moslimov. Život v takto uzavretej komunite konzervatívnych veriacich v liberálnom Anglicku prináša množstvo bolesti, ktoré si Hannah Shahová užila do sýtosti.

Príbeh Imámova dcéra vtiahne svojou hĺbkou, precítením a správne dávkovanými emóciami. Hannah už ako malé dievča túžila viesť slobodný život a jej túžba pretrvala do dospelosti. Bola nezlomná, trpezlivá a hoci to smerovalo k nezvratnému osudu, nevzdala sa.
Napokon iba  statočnosť a odhodlanie pomohlo mladej Hannah vyslobodiť sa z pút minulosti a začať nový život podľa vlastných predstáv. Život v súlade s vlastným presvedčením.

Imámova dcéra je drsný a najmä krutý príbeh moslimky, napísaný čitateľne, ľahko, prístupne všetkým typom čitateľov. Podobné autentické, zážitkové príbehy inšpirované skutočnosťou sa nás zvyknú dotknúť, ovplyvniť nás po ľudskej stránke. Aj príbeh Hannah je mimoriadne presvedčivý a odhaľuje nám postavenie žien v iných kultúrach, ich trápenie, obmedzovanie zo strany rodiny, okolia, spoločnosti.

Prečítajte si úryvok z kapitoly Pakistanu s láskou.

Hannah Shahová nenásilne vložila do príbehu zaujímavé sociálne fakty, religiózne, či kultúrne špecifiká. Ponúka vlastnú skúsenosť, zložitý osud jednej moslimskej ženy žijúcej v západnej spoločnosti a šikovne ho prepletá citátmi z iných diel. Citátmi, ktoré inšpirujú, otvárajú oči, ukazujú smer.

„Človek môže zabiť klamára, ale nedokáže zabiť lož. Človek môže zabiť toho, koho nenávidí, no nemôže zabiť nenávisť. Odpovedať násiliu násilím znamená znásobovať násilie, prilievať ďalšiu čerň do temnoty bez hviezd. Temnota nevyvedie človeka z temnôt, to dokáže iba svetlo. Nenávisťou nezničíme nenávisť, to dokáže iba láska.“ Martin Luther King

Povedzme slovo terorizmus sa dnes u mnohých stalo synonymom islamu, moslimov. Multikulturalizmus je ideológia, pre veľa ľudí však stále utópia. O snahe, aby spoločnosť tvorila zmes kultúr, etník, rás, národov, ktoré majú rovnaké práva a postavenie, sa žiaľ často iba rozpráva. Je dobré, ak sa do našich rúk dostanú podobné príbehy ako Imámova dcéra.

Nová kniha Koronavírus. Pozadie súčasnej svetovej krízy. . .

14.04.2020

…uprostred desivých správ o pandémii koronavírusu sa znovu objavila hra pre smartfóny Plague Inc. Ide o strategickú hru, ktorej hlavným cieľom je nainfikovať celú planétu smrteľným vírusom. Hra sa zrodila v roku 2012 a odvtedy bola stiahnutá viac ako 150 miliónov ráz, ale o osem rokov neskôr už denné tržby autora tejto hry narástli najmenej päťnásobne. Medzi [...]

Slovenských 50 odtieňov. Sú pikantné a vzrušujúce

28.01.2020

Niekedy ho príjemne unaví aj sex. Ale potom sa vždy tie ženské potrebujú rozprávať. To z celej duše nenávidí. Rozhovor po sexe. A hlavne vety typu — aká som bola, zlatko? Páčilo sa ti to so mnou? Iste máš veľa známostí, ty sa mi už neozveš, že? Čo čakajú, že odpovie? Áno, ušlo to, ak by sa mi to nepáčilo, tak ťa vyhodím, áno, známostí som mal viac ako ty [...]

11 dôvodov prečo byť SINGLE

27.03.2019

Niekedy proste chcete byť single a vychutnávať si život plnými dúškami. Bez záväzkov, povinností a neustáleho kontrolovania. A možno vás opustil partner, iného si nechcete a zatiaľ neviete nájsť. Neutápajte sa v slzách a nepreklínajte život. Nepodľahnite depke a nemračte sa na celý svet. Život nezadaných dokáže byť úžasný – tu je 11 dôvodov, prečo je fajn [...]

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

dragon

Blogujem najmä o knihách, lebo ich milujem. A keď niečo milujete, nie je čo riešiť:-) Ak inšpirujem, poradím, dám tip... budem rád. Veď čítanie je úžasné!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 188313x
Priemerná čítanosť článkov: 5380x

Autor blogu

Kategórie